Scrisoare deschisa: MINISTERUL JUSTIŢIEI ÎNCALCĂ LEGEA: COLECTEAZĂ DATE ETNICE ȘI RELIGIOASE DESPRE PERSOANELE PRIVATE DE LIBERTATE

mai 13, 2016 criss3 Arhivă știri

Romani CRISS protestează vehement cu privire la faptul că Ministerul Justiției a publicat pe website-ul instituției profilul statistic al persoanelor care erau private de libertate în România la sfârșitul lunii august 2015 și solicită încetarea de îndată a acestui demers și distrugerea în termen de trei luni a tuturor datelor referitoare la apartenența etnică și religioasă a persoanelor private de libertate. 

Datele făcute publice includ etnia (prezentată ca „naționalitate”), cetățenia, religia, nivelul de studii și experiența dizabilității în cazul populației private de libertate. Colectarea acestor date cu privire la etnie și religie și circularea lor în interiorul sistemului de justiție și către publicul larg constituie o discriminare clară și o încălcare a dreptului la demnitate umană. Mai mult, acest lucru constituie și o încălcare a prevederilor legii 677/2001 cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Scrisoarea este disponibila aici.

Update: in urma demersului Romani CRISS, Ministerul Justitiei a retras documentele de pe wesite-ul institutiei. Gasiti mai jos versiunea acestora disponibila pe site-ul ministerului pana la data de 16.05.2016.

Print screen – website Ministerul Justitiei

Anexa 4 – Date statistice cu privire la nationalitate

Anexa 6 – Date statistice cu privire la religie

Comments are currently closed.