Interzicerea torturii

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) are ca obiectiv principal de activitate examinarea tratamentului persoanelor private de libertate în vederea întăririi, dacă este cazul, a protectiei lor împotriva torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.

Conventia Europeana pentru Prevenirea Torturii si a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante, a fost adoptata la Strasbourg în 26 noiembrie 1987 si a intrat în vigoare la 1 februarie 1989. România a ratificat Convenia prin Legea nr. 80 din 30 septembrie 1994, publicat în “Monitorul Oficial” nr. 285 din 7 octombrie 1994.

Printre textele legislative care incrimineaza actele de tortura si tratamentele inumane se numara:

La nivel intern exista un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 în sensul înfiinţării, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului, a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenţie, cu proiectul de buget aferent, în scopul consolidării protecţiei persoanelor private de libertate, prin efectuarea unor vizite sistematice, planificate sau inopinate, în locurile de detenţie.

 

 

 

 

Logo EEA DungaLogo EEA grantsLogo Fond ONG

Proiect finantat prin graturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG in Romania. Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudii si coerentei informatiilor revine initiatorilor wesite-ului. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinyoutube