Interzicerea discriminarii
Dreptul de a nu fi supus discriminarii constituie unul dintre fundamentele societatii democratice si ale statului de drept, motiv pentru care se bucura de o larga recunoastere formala in plan legislativ, atat la nivel international, sens in care mentionam Declaratia Universala a Drepturilor Omului (art. 7) si Conventia Europeana a Drepturilor Omului (art. 14 si Protocolul nr. 12), Directiva nr. 43/2000 a Uniunii Europene cat si la nivel national, sens in care amintim art. 16 din Constitutia Romaniei si Ordonanta de Guvern nr. 137/2000 republicata cu modificari.
La nivelul CEDO, cauza Maktouf şi Damjanović împotriva Bosniei şi Herţegovina a fost primul caz in care Curtea a emis o sentinta istorica referitoare la incalcarea art. 1 din Protocolul nr. 12 al Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omnului si a Libertatilor Fundamentale, in ceea ce priveste interdictia generala a discriminarii.
Pentru mai multe detalii, puteti consulta publicațiile Comisiei Europene elaborate de Rețeaua europeană de experți judiciari în domeniul nediscriminării.
Proiect finantat prin graturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG in Romania. Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudii si coerentei informatiilor revine initiatorilor wesite-ului. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.